Núvols de paraules

La definició de «núvol de paraules» segons Wikipedia:


«És una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats»


Els núvols de paraules no només poden arribar a ser molt atractius estèticament. D'un cop d'ull ràpid ens permeten trobar els conceptes més repetits en un text i extreure unes conclusions a partir de la seva repetició: estem utilitzant els mots més apropiats per allò que volem transmetre? Ens repetim massa? Apareixen massa ressaltats termes que no ens interessen? L'anàlisi correcte dels resultats ens pots ajudar a millorar els textos.

Les dues webs més conegudes per a crear tag clouds són Wordle i Tagxedo. En tots dos casos es tracta de serveis totalment gratuïts, sense necessitat de registre i d'ús molt intuïtiu. Només Tagxedo requereix la instal·lació de Silverlight, que es pot descarregar des de la mateixa pàgina. Els resultats es poden guardar al nostre ordinador com imatges jpg o fins i tot enllaçar-los directament.

Eines de gran utilitat per a alguns i obsoletes per a d'altres, els núvols de paraules segueixen tenint un atractiu innegable des de la seva aparició a Flikr el 2004. Altres eines han desaparegut pel camí.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Programes de còpia de seguretat gratuïts