El control empresarial dels emails i internet dels treballadors

L'entrada de les noves tecnologies en les relacions laborals ha suposat grans problemes a la legislació, sobretot si tenim en compte que l'Estatut dels Treballadors, de març de 1980, no podia de cap manera preveure la implantació tan ràpida d'aquestes tecnologies.

La jurisprudència s'ha hagut d'anar adaptant a la nova realitat en que els treballadors utilitzen els ordinadors de l'empresa per a usos privats amb total normalitat. Com es regula des d'un punt de vista jurídic la compatibilitat entre entre el drets de les persones i el control empresarial? Ens basarem en aquest article de NoticiasJuridicas.com per saber quina és la situació.

La doctrina del Suprem es resumeix essencialment en el següent principi: no pot existir «incompliment de la bona fe contractual» pel simple fet que el treballador utilitzi el correu electrònic ni internet per ús personal durant l'horari laboral. Per tant l'empresari no pot exercir controls ni registres en els ordinadors dels treballadors, per estar aquests protegits pel dret a la intimitat (que inclou també els fitxers personals i fitxers temporals de llocs que ha visitat).

L'única forma que l'empresari té per a regular aquesta qüestió és comunicant fefaentment als treballadors de la seva empresa quins són els usos permesos i quins no amb els ordinadors, i també, i molt especialment,  si utilitzarà mecanismes de control per a comprovar que s'utilitzen correctament. Només en aquest cas es podrà considerar que, en estar el treballador informat dels controls i procediments que s'utilitzaran, no es vulnera el seu dret a la intimitat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Núvols de paraules

Programes de còpia de seguretat gratuïts