Avís per a navegants: seguretat a internet



Si busqueu informació sobre la forma d’incrementar la seguretat durant la navegació trobareu molts consells útils a internet. Tenir l’antivirus i el navegador actualitzats, no visitar llocs desconeguts, no descarregar fitxers de llocs sospitosos... El que aquí us presentem són una sèrie de consells que van una mica més enllà i que pretenen recalcar una sèrie de conceptes que hauríem de tenir molt presents sempre, la majoria bastant obvis però que creiem que no està de més recordar. A veure.






Descarregar controladors

Necessiteu els controladors per a la vostra impressora HP Deskjet G2331? Descarregueu-los només de la secció de Suport i Controladors d’HP! Totes les webs de fabricants de maquinari (portàtils, impressores, targes de video, discs durs...) posen a disposició dels usuaris els controladors necessaris per fer funcionar els seus dispositius, no us compliqueu la navegació en enrevessades webs específiques de controladors sense cap garantia.

 

Finestres emergents
Tot i que de forma predeterminada la majoria de navegadors bloquen les finestres emergents, és possible que mentre navegueu us trobeu amb una d’aquestes molestes finestres damunt del navegador. Tanqueu-la només si el botó de tancar és el propi de la finestra, no si ho simula o és un text dins l’anunci. Tingueu en compte que un click en un text que digui ‘Tancar’ o alguna cosa semblant pot fer qualsevol altra cosa, com executar un codi maliciós. Si no la podeu tancar d’una forma elegant, feu-ho des de l’Administrador de Tasques de Windows (Ctrl-Alt-Del).



Descàrrega i instal·lació de programes
Un dels consells habituals per a navegar amb seguretat és que us descarregueu aplicacions només de llocs oficials. Per desgràcia aquesta precaució darrerament resulta insuficient.
Hi ha tota una tendència a instal·lar funcionalitats extres juntament amb el programa que us heu descarregat. Per exemple, algunes de les darreres actualitzacions de Java incorporen la barra d’eines d’Ask, Yahoo Messenger instal·la la Yahoo Toolbar, molts programes gratuïts us demanen dissimuladament si voleu descarregar Chrome (i de passada que s’estableixi com a navegador predeterminat) i la majoria dels programes descarregats de Softonic, a la que us despisteu, us poden arribar a instal·lar aplicacions diguem-ne bastant pintoresques. Moltes d’aquestes funcionalitats són inofensives o fins i tot beneficioses i útils, però també n’hi ha de potencialment perilloses i que hauríeu d’evitar-ne la instal·lació sempre que sigui possible. Per fer-ho només hi ha una manera: renunciar a la instal·lació predeterminada i escollir sempre l’avançada, desmarcant tots els components indesitjats. No us preocupeu per desmarcar massa coses, no hi ha cap instal·lador que permeti desmarcar components essencials del programa.  Recordeu també que una gran quantitat d’aquests extres acaben malbaratant memòria del vostre ordinador.


Barres d’eines
Ja ho hem comentat a l’apartat anterior: la instal·lació de barres d’eines indesitjades és tendència i una autèntica plaga. Si malgrat les precaucions que heu tingut us apareix alguna d’aquestes barres al navegador, desinstal·leu-la sense contemplacions. Només heu d’anar al Panell de Control, apartat “Afegir i treure programes” o “Programes i característiques” (segons versió de Windows) i treure totes les Toolbar que trobeu. Tingueu en compte que hi ha barres de tipus spyware bastant perilloses i d’altres que, encara que  inofensives, poden contenir enllaços a pàgines poc segures. En general, alenteixen la navegació i són molestes i inútils.


Mantingueu l’anonimat
No deu quedar gaire gent prou ingènua per donar el codi del banc, l’adreça o el telèfon en una web de dubtosa reputació, però encara som poc curosos amb l’email o el nom real. Com a norma general no hauríem de donar aquesta informació mai, només en llocs oficials i segurs. Si ens veiem obligats a registrar-nos en algun servei que no coneixem prou bé, és aconsellable utilitzar un compte de correu que gestioni fàcil i eficientment el correu escombraria o spam, com GMail o d’altres serveis de correu web.


No pagueu!
L’antivirus "gratuït" que us acabeu d’instal·lar vol que pagueu per seguir "protegits"? El programa que esteu provant permet configura-ho tot i accedir a totes les opcions però quan ja esteu acabant i falta el toc definitiu resulta que cal el número de sèrie de la versió de pagament? Heu d’enviar un SMS per descarregar una aplicació (que moltes vegades es pot descarregar gratuïtament des de la web de l’autor, anotada una mica més avall de la pantalla)? La policia us demana 100€ per oblidar que pertanyeu a un grup terrorista i/o pederasta? No pagueu! Mai. La norma és així de simple. No pagueu. Només si voluntàriament heu ingressat productes en un carret de compra i els voleu adquirir heu de donar un número de tarja, i fins i tot en aquest cas comprovar que es tracti d’un lloc segur.


Pot semblar que aquests consells són molt bàsics i de poca utilitat. És probable. I també que qui més els necessitaria és precisament qui no llegirà aquest post. Cert. Però molts professionals dels sector informàtic estaran d’acord en que la quantitat d’aplicacions innecessàries i sovint perilloses que els nostres clients tenen en els seus equips no para de créixer i que són freqüents les queixes per la lentitud d’equips acabats d’estrenar que després resulta que estan infestats de malware, spyware i altre codi maligne. Comença a ser hora que entre tots hi fem alguna cosa.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Núvols de paraules

Programes de còpia de seguretat gratuïts